In een wereld waar atleten worden bewonderd als helden en sportvelden als heilig worden beschouwd, is het pijnlijk om te erkennen dat achter de schermen soms duistere schaduwen schuilen. Grensoverschrijdend gedrag, waaronder intimidatie en misbruik, is een realiteit die helaas ook de sportwereld treft. Het Vlaamse sportlandschap heeftde afgelopen jaren te maken gehad met meerdere gevallen van grensoverschrijdendgedrag, waaronder seksuele intimidatie.
Deze getuigenissen onthulden verontrustende gevallen waarin de fysieke- en mentale integriteit vansporters werd aangetast. Gelukkig hebben slachtoffers van dergelijke misdrijvende mogelijkheid om binnen de sportsector verdere stappen te ondernemen, dankzijde oprichting van het Vlaams Sporttribunaal.
Het Vlaams Sporttribunaal is in het leven geroepen om o.a. klachten over verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag in de sport te behandelen. Het fungeert als een belangrijk instrument voor het waarborgen van een veilige sportomgeving. Niet alleen biedt het Sporttribunaal een veilige plek voor slachtoffers om hun verhaal te vertellen, maar het staat ook verdachten toe om zich te verdedigen en hun kant van het verhaal te laten horen. Het Vlaams Sporttribunaal is met name niet alleen gericht op het ondersteunen van slachtoffers, maar ook op het waarborgen van eerlijkheid en rechtvaardigheid voor alle betrokken partijen. In gevallen waarin onterechte beschuldigingen worden geuit, zal het VCT een grondig onderzoek voeren om de waarheid aan het licht te brengen.
Op 8 juni 2020 werd het Vlaams Sporttribunaal opgericht als een autonoom tuchtorgaan dat zich toespitst op diverse klachten binnen de sportsector. Het tribunaal bestaat uit drie gespecialiseerde kamers: doping, grensoverschrijdend gedrag en gender. In dit blogartikel zullen we uitsluitend ingaan op hun bevoegdheden inzake grensoverschrijdend gedrag.
A. Waarover?
Grensoverschrijdend gedrag binnen sportorganisaties, aangesloten bij het Vlaams Sporttribunaal (VST), omvat diverse vormen van ongewenst gedrag gepleegd door leden of aangestelden van deze organisaties.
Het VST biedt een platform voor tuchtrechtelijke sancties, maar het is aan de individuele sportorganisaties om dit begrip concreet in te vullen.Traditioneel wordt grensoverschrijdend gedrag onderverdeeld in drie categorieën: geweld, pesterijen en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De datum van de feiten speelt hierbij geen rol.
B. Wie kan een klacht indienen?
Klachten kunnen worden ingediend door verschillende partijen, zoals slachtoffers,ouders, getuigen en anderen, ongeacht hun lidmaatschap bij de betrokken sportorganisatie. De voorwaarde is dat de verdachte lid is van of een aanstelling heeft bij de sportorganisatie. Daarnaast moeten klagers voldoen aande ontvankelijkheidsvoorwaarden van de sportorganisatie.
Alser geen ontvankelijkheidsvoorwaarden zijn, kan de klager de klacht rechtstreeks indienen bij het Vertrouwens- en Tuchtorgaan (VST). Als er wel ontvankelijkheidsvoorwaarden zijn, zoals een voorafgaande melding bij de aanspreekpersoon integriteit (federatie-API), moet de klager deze voorwaarden naleven. In uitzonderlijke gevallen kan de voorzitter van de tuchtkamer voor grensoverschrijdend gedrag echter een uitzondering toestaan.
C. Hoe kan een klacht wordeningediend?
Voor sportorganisaties moet een ingevuld, ondertekend en gedateerd klachtenformulier door een gemachtigde vertegenwoordiger van de sportorganisatie per e-mail naar de secretaris-generaal worden gestuurd. Daarbij moet een rolrecht van 100 euro worden betaald.
Voor andere indieners, zoals slachtoffers, getuigen of ouders, is het bij voorkeur ook nodig om een ingevuld klachtenformulier in te dienen volgens de methode die is opgelegd in het tuchtreglement, wat zeer flexibel is. Ook hierbij geldt een betaling van een rolrecht van 100 euro.
D. Procedure voor de behandeling van een klacht
De behandeling van een tuchtklacht verloopt in twee fasen:
1. Interne procedure bij de sportorganisaties :Het primaire doel is om de klachten binnen de sportorganisaties zelf op te lossen op een manier die voor beide partijen positief is.
2. Tuchtprocedure bij het VST: Als er intern geen bevredigende oplossing wordt gevonden, volgt een tuchtprocedure bij het VST.Deze procedure verloopt volgens het procedurereglement grensoverschrijdendgedrag.
E. De tuchtprocedure bij het VCT
Na ontvangst van een klacht start de onderzoeksinstantie van het VST met een onderzoek. De betrokken partijen zullen worden uitgenodigd voor verhoor, meestal in het Huis van de Sport in Gent, tenzij het slachtoffer anders verzoekt. Getuigen kunnen eveneens worden gehoord.
Nahet onderzoek zal de onderzoekscommissie een verslag opmaken, dat vervolgens naar de secretaris-generaal wordt gestuurd. De secretaris-generaal zal daaropvolgend met de voorzitter van de tuchtkamer overleggen om een tuchtkamersamen te stellen. De tuchtkamer, en eventueel de tuchtkamer in hoger beroep,zal de zaak uiteindelijk beslechten.
Alvorens de tuchtkamer tot een beslissing kan komen, krijgen partijen de kans omschriftelijk hun argumentatie uiteen te zetten, waarna een tuchtzitting wordt georganiseerd. De Tuchtkamer houdt zitting in het Huis van de Sport te Gent.
De tuchtkamer beslist over de schuldvraag en bepaalt de sanctie, variërend van een waarschuwing tot schorsing of uitsluiting, afhankelijk van de ernst van het gedrag en het tuchtreglement van de sportfederatie.
Ons advocatenkantoor heeft een uitgebreide expertise in het begeleiden van zowel slachtoffers als verdachten in procedures bij het Vlaams Sporttribunaal. We begrijpen dat dergelijke zaken uitermate gevoelig en complex zijn. We streven ernaar om onze cliënten daarom met de grootste zorg en professionaliteit bij te staan.
Of u nu slachtoffer bent van grensoverschrijdend gedrag of als verdachte wordt opgeroepen, wij staan klaar om u juridisch te ondersteunen. We bieden u deskundig advies en begeleiding tijdens elke stap van de procedure.
Heeft u advies of bijstand nodig bij een procedure rond grensoverschrijdend gedrag in de sport? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.