Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de werking van de website te verbeteren en het sitegebruik te analyseren. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.

INTERVIEW DE STANDAARD

Advocate Sanne De Clerck over seksueel strafrecht: “Het is niet omdat iets onethisch of immoreel is, dat het ook strafbaar is”

Advocate Sanne De Clerck bijt zich graag vast in de grijze zone van het seksueel strafrecht. Een gesprek over valse Tinderprofielen, betwiste verkrachtingen en hoe het altijd om mensen gaat. “Een suikerdip van een rechter kan nefast zijn voor een verdachte.”

Vraag haar niets over echtscheidingen of huurgeschillen – “Ik ben zelfs nog nooit een vredegerecht binnengestapt, ik doe niets anders dan strafzaken.” Advocate Sanne De Clerck treedt op in grote drugsprocessen. Ook het Hof van Assisen is geen vreemde plek voor haar. Ze was een van de vier advocaten van V-Europe die de slachtoffers bijstonden op het monsterproces over de terroristische aanslagen van 22 maart 2016. Maar het meest werkt ze zich in de kijker met de zedenzaken die ze pleit. Verkrachting, aantasting van de seksuele integriteit, grensoverschrijdend gedrag: de maatschappelijke gemoederen raken verhit telkens wanneer die thema’s opduiken. Zelf heeft ze weinig last van morele verontwaardiging. “Natuurlijk zijn er zaken die me meer naar de keel grijpen dan andere, maar ik kan daar snel met een juridische blik naar kijken.” Haar stijl is nuchter, no-nonsense en ambitieus. Drie jaar geleden richtte ze haar eigen kantoor op (intussen werken er zes vrouwen en één man), op drie minuten stappen van het Antwerpse justitiepaleis. Een weg die ze vaak aflegt in elegante powerdress (niet zelden een paars mantelpak), de toga over de arm.

“Stellen we ons niet allemaal mooier voor dan we in werkelijkheid zijn?” Die vraag wierp ze afgelopen week op ter verdediging van haar cliënt die twee jaar cel riskeert, omdat hij zich op Tinder uitgaf voor een gespierde Italiaan met baard en borsthaar. De vrouw met wie hij een seksdate had, schrok toen ze haar blinddoek afdeed en er een Marokkaan met een niet zo strakke, onbehaarde buik en zonder baard voor haar stond. Ze beschuldigt hem van verkrachting. Ze gaf wel toestemming voor seks, maar niet met hém, pleit haar advocate, die stelt dat de toestemming niet geldt omdat die is verkregen met een list. De Clerck is het daar niet mee eens. “Als de rechtbank het uiterlijk van iemand beschouwt als een list, is dat een gevaarlijk precedent. Wat doe je dan met een man die klaagt dat een gemaquilleerde vrouw er bij het ontwaken minder mooi uitziet? Of met een geblondeerde vrouw die helemaal niet blond blijkt te zijn?”

Lees meer via deze link
Contacteer ons

Strafrechtadvocaat nodig?

Team SUE staat voor u klaar.

contacteer ons