In strafrechtelijke dossiers is forensisch bewijs vaak van groot belang. Denk hierbij aan toxicologische verslagen, autopsieverslagen, DNA-analyses, ballistische of dactyloscopische gegevens en andere wetenschappelijke resultaten. Het is essentieel om deze informatie op een correcte en volledige manier te interpreteren, omdat de resultaten van dergelijke analyses vaak een rechtstreekse impact hebben op een dossier. Forensische wetenschappers kunnen hierin een cruciale bijdrage leveren.
1. De rol vande forensisch wetenschapper bij complexe zaken
Een belangrijk aspect is het analyseren en verwerken van gedetailleerde deskundigenverslagen. Forensisch wetenschappers kunnen advocaten helpen bij het begrijpen van complexe wetenschappelijke resultaten. Bovendien zijn ze in staat om suggesties te doen voor mogelijk aanvullend onderzoek als bepaalde elementen verderbestudeerd moeten worden. In assisenzaken, waarin juryleden vaak geen wetenschappelijke achtergrond hebben, kan een forensisch wetenschapper ook een ondersteunende rol vervullen door de advocaat bij te staan bij het duidelijk en toegankelijk uitleggen van ingewikkelde resultaten. Dit draagt bij aan het voorkomen van misverstanden en biedt de jury een beter inzicht in de feiten.
2. De kracht van objectieve wetenschappelijke resultaten in juridische zaken
Verder biedt een forensische benadering voordelen bij de juridische argumentatie. Wetenschappelijk onderbouwde standpunten hebben een grotere bewijswaarde, omdat ze gebaseerd zijn op objectieve, meetbare feiten. Zo kunnen ze doorslaggevend zijn in de beoordeling van een zaak.
3. Nieuwe techniekenen de impact op strafzaken
Tot slot blijven forensisch wetenschappers ook op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijketechnieken en methodes. Hierdoor kunnen zaken die aanvankelijk vastgelopen leken, toch in een stroomversnelling geraken.
De moordzaakrond Ingrid Caeckaert is een voorbeeld waarbij nieuwe technieken ook nieuwe onderzoeksmogelijkheden kunnen bieden. Ze werd op 16 maart 1991 vermoord met maar liefst 62 messteken, waarvan de dader tot op heden spoorloos blijft. Destijds kon men via een achtergelaten bloedspoor achterhalen dat de dader een man was. Verder onderzoek was toen niet mogelijk omdat de wet dit niet toeliet. Dankzij de combinatie van een nieuwe DNA-wet in 2024 en nieuwe onderzoekstechnieken is deze zaak in een stroomversnelling gekomen. Recent hebben onderzoekers een fenotypering uitgevoerd, waarbij de leeftijd en de geografische achtergrond van de dader werden bepaald. Het resultaat was een West-Europese man van ongeveer 40 jaar op het moment van de feiten. Verder wordt er ook gewerkt aan het uitvoeren van een DNA-verwantschapsonderzoek. Dit betekent dat er gezocht mag worden naar gedeeltelijke matches met familieleden, van wie het DNA al in de nationale databank zit.
Kortom, de relevantie van een forensische blik op juridische dossiers blijkt niet alleen uit het bieden van wetenschappelijke kennis, maar ook uit de ondersteuning bij het formuleren van meer wetenschappelijk onderbouwde argumenten.
Binnen ons SUE Lab wordt ondermeer beroep gedaan op de kennis van criminologen, psychologen en biomedische wetenschappers om steeds tot een doorgedreven analyse te komen van een strafdossier.
Bibliografie:
1. Bitzer S, Miranda MD, Bucht RE. Forensic advisors: The missing link. WIREs Forensic Science. mei 2022;4(3).
2. Heymans P. 5 nieuwe tips na laatste oproep ouders vermoorde Ingrid Caeckaert: ‘Wie heeft onze dochter 30 jaar geleden gedood?’ 27 mei 2020;
3. Decré H. Man uit West-Europa, van (toen) ongeveer 40 jaar: na 33 jaar achterhalen onderzoekers hoe moordenaar Ingrid Caeckaert er wellicht uitzag. 27 mei 2024;