Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de werking van de website te verbeteren en het sitegebruik te analyseren. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoeveel kost een advocaat?

Tijdens het eerst consult wordt een inschatting gemaakt van de prestaties die geleverd zullen moeten worden en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Het ereloon kan berekend worden op volgende wijzen:

  • Tegen een forfaitair bedrag: in dit geval wordt er vooraf een vaste prijs overeengekomen
  • Tegen een vast uurtarief: Het uurtarief zal afhangen van de aard van het dossier     en de spoedeisendheid van uw zaak. Er is tevens een vergoeding verschuldigd     voor de kantoorkosten, m.n. briefwisseling, verplaatsingskosten, ..

Er zal steeds nagegaan worden of uw rechtsbijstandsverzekering dekking verleent, hetgeen betekent dat zij de kosten dragen van de door u gekozen raadsman.

Wij houden van transparante en duidelijke financiële afspraken waarbij de cliënt nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kan ik een familielid gaan bezoeken in de gevangenis?

De gedetineerde dient zelf een lijst aan de directeur te geven met de namen van de mensen die hij op bezoek wil laten komen. Vervolgens kan de gedetineerde het bezoek reserveren in de gevangenis oftewel kan uzelf een afspraak maken voor het bezoek aan het onthaal van de gevangenis. In sommige gevangenissen kan er ook telefonisch een afspraak gemaakt worden.

U dient zich tijdig aan te melden aan het onthaal van de gevangenis, vaak ten minste vijfenveertig minuten voor de start van het bezoek. Aan het onthaal dient u een geldig identiteitsbewijs voor te leggen alsook en een bewijs dat u familie bent van de gedetineerde, denk hierbij aan eentrouwboekje, een attest van gezinssamenstelling enzovoort.

Indien u geen familielid bent van de gedetineerde beslist de gevangenisdirecteur of het bezoek toegelaten wordt.

In het geval de directeur vreest voor gevaar voor de orde en veiligheid in de gevangenis en glasbezoek dit gevaar niet kan tegenhouden, kan dedirecteur het bezoek voorlopig weigeren.

Personen die nog niet veroordeeld zijn, mogen elke dag bezoek ontvangen. Veroordeelden mogen drie keer per week bezoek ontvangen.

De bezoekregeling alsook de bezoekuren kunnen verschillen per gevangenis. Alle informatie hieromtrent per gevangenis is terug te vinden via volgende link :

https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/gevangenissen/gedetineerde_bezoeken

Kan ik telefonisch contact hebben met personen inde gevangenis?

Gedetineerden mogen dagelijks op eigen kosten telefoneren. Het is echter niet mogelijk om van buitenaf te telefoneren naar personen in de gevangenis.

Kan ik geld overmaken naar gedetineerden in de gevangenis?

Gedetineerden op zijn individuele rekening geld ontvangen. Dit kan via overschrijving, cheque of mandaat.

Het geld kan ondermeer gebruikt worden om te telefoneren of om aankopen te doen in de kantine.

Mag ik kledij brengen naar de gevangenis ?

De gedetineerden krijgen kledij ter beschikking in de gevangenis, maarzij mogen ook eigen kledij dragen. Hier gelden wel enkele regels : kledij mag niet aanstootgevend zijn en ook geen gevaar inhouden voor zichzelf, noch voor anderen. T-shirts met aanstootgevende tekst zijn bijvoorbeeld verboden, net zoals schoenen met stalen noppen.

Kledij dient steeds aan het onthaal van de gevangenis afgegeven te worden met vermelding van de naam van de gedetineerde voor wie de kledij bestemd is.

Welke rechten heb ik bij een verhoor?

Als u verhoord dient te worden door de politie als verdachte heeft u verschillende rechten. Zo heeft u recht op bijstand van een advocaat alsook een vertrouwelijk overleg voorafgaand het verhoor.

U bent niet verplicht om een verklaring af te leggen en mag zich steeds beroepen op uw zwijgrecht. Daarnaast bent u niet verplicht om uzelf te beschuldigen.

Indien u de Nederlandse taal niet machtig bent, mag u steeds om bijstand van een tolk verzoeken.

Hoelang kan de voorlopige hechtenis duren ?

De voorlopige hechtenis is de vrijheidsberoving van een verdachte in het kader van een strafonderzoek.

Er wordt in de Belgische wetgeving geen maximumduur bepaald voor de voorlopige hechtenis.

Nadat u gearresteerd werd door de politie, en vervolgens door hen en door de Onderzoeksrechter verhoord werd, dient er binnen de 48 uur vanaf het moment dat u van uw vrijheid was beroofd, een aanhoudingsbevel betekend teworden.

Indien de Onderzoeksrechter tijdig een aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd lastens u, zal u binnen de vijf dagen voorkomen voor de Raadkamer.

In tussentijd zal u worden overgebracht naar de gevangenis, tenzij deOnderzoeksrechter u de modaliteit van het elektronisch toezicht heefttoegekend. Let op, het kan enkele dagen duren alvorens uw enkelband geïnstalleerd wordt thuis. In afwachting hiervan verblijft u ook in de gevangenis.

Daags voor de zitting van de Raadkamer krijgt uzelf alsook uw raadsmande mogelijkheid het dossier in te kijken en samen te bespreken.

De raadkamer kan beslissen om u vrij te laten, al dan niet mits nalevingvan voorwaarden, u onder elektronisch toezicht te plaatsen dan wel uw verderehandhaving in de gevangenis te bevelen.

Belangrijk is om te weten dat wanneer men onder elektronisch toezichtgeplaatst wordt in het kader van de voorlopige hechtenis, men 24/7 in zijn ofhaar woning dient te blijven. Behalve in uitzonderlijke gevallen en mits toelating van de Onderzoeksrechter, mag men zich niet naar buiten begeven.

Indien de raadkamer uw verdere aanhouding beval, onder elektronischtoezicht, dan wel in de gevangenis, zal u ten laatste één maand later opnieuwvoorkomen voor de Raadkamer. Opnieuw kan het dossier ingekeken worden, ditmaal tweedagen voor de zitting.

Na de derde zitting van de raadkamer, zal uw dossier slechtstweemaandelijks terug voorkomen.

U hebt steeds de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen debeschikkingen van de raadkamer, waarna u twee weken later opnieuw zal voorkomen, ditmaal voor de Kamer van Inbeschuldiging.

Er werden goederen van mij in beslag genomen. Wat nu ?

Tijdens een strafonderzoek kan er op uw goederen beslag gelegd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voertuigen, GSM’s of geld, maar ook aan onroerende goederen. Tevens kan er beslag gelegd worden op uw bankrekeningen.

U kan niet vrij beschikken over de goederen waarop beslag is gelegd,maar u blijft wel de eigenaar van het goed.

De mogelijkheid bestaat om de bevoegde magistraat, de procureur des Konings dan wel de Onderzoeksrechter, te verzoeken het beslag te willenopheffen. Nadat het beslag wordt opgeheven, kan u terug vrij beschikken overhet goed.

De Rechtbank ten gronde kan na afloop van het strafonderzoek de in beslag genomen goederen ook verbeurd verklaren. Dit betekent dat zij wordenovergedragen aan de Belgische Staat.

Ik ontving een dagvaarding. Moet ik persoonlijk aanwezig zijn?

U bent niet verplicht om persoonlijk te verschijnen en kan zich laten vertegenwoordigen door een advocaat.

De persoonlijke verschijning kan echter wel bevolen worden door de rechter indien hij uw aanwezigheid noodzakelijk vindt.

Zijn zittingen in de rechtbank openbaar?

De zittingen van de raadkamer en kamer van inbeschuldigingstelling, die oordelen over de voorlopige hechtenis, zijn niet openbaar.

Zittingen van de correctionele rechtbank en politierechtbank zijn in principe openbaar, hetgeen betekent dat de deuren van de zittingszaal openblijven en iedereen kan binnen gaan.

De rechter kan echter bevelen dat (een bepaald deel van) de zitting metgesloten deuren plaatsvindt als er gevaar is voor de orde of voor de goede zeden. U kan zelf ook de sluiting van de deuren vragen indien er vrees is dat de openbaarheid u schade zal berokkenen. De rechter is niet verplicht hierop in te gaan.

Hoe verloopt een correctionele zitting?

Eerst zal de burgerlijke partij haar vordering stellen om herstel tebekomen van de geleden schade. Daarna komt het Openbaar Ministerie aan het woord. Zij geeft een samenvatting van de zaak, waarna zij een straf zal vorderen. Ten slotte komt de verdediging aan het woord, te beginnen met de advocaat vande beklaagde, waarna de beklaagde het laatste woord krijgt.

Wanneer zal er uitspraak zijn in mijn zaak?

Nadat de beklaagde het laatste woord kreeg, zal de rechtbank de debatten sluiten en de datum van de uitspraak meedelen.

In dossiers waar beklaagden nog aangehouden zijn, zal er sneller uitspraak zijn dan in dossiers zonder aangehoudenen, dit doorgaans binnen één àtwee weken.

In dossiers zonder aangehouden dient men te rekenen op één maand vooraleer er uitspraak is.

Heb ik recht op een schadevergoeding wanneer ik wordt vrijgesproken ?

In België bestaat er geen automatische toekenning van een schadevergoeding na een vrijspraak of buitenvervolgingstelling.

De mogelijkheid bestaat wel om na een buitenvervolgingstelling of vrijspraak een vergoeding te vragen aan de Belgische Staat indien u meer dan acht dagen in voorlopige hechtenis werd genomen én de deze hechtenis niet te wijtenwas aan uw persoonlijke gedraging. Voor deze procedure onwerkzame hechtenis dient er een verzoekschrift gericht te worden aan de Minister van Justitie.

Indien het strafonderzoek aanvang nam door een klacht met burgerlijkepartijstelling, kan u in geval van buitenvervolgingstelling of vrijspraak, een rechtsplegingvergoeding vorderen van de burgerlijke partij.

Daarenboven kan nagegaan worden of er een klacht wegens laster en eerroof ingediend kan worden tegen de persoon die u onterecht beschuldigd had. Indien deze persoon veroordeeld wordt, kan er een schadevergoeding gevorderd worden.

Ik word verhoord als slachtoffer. Wat zijn mijn rechten?

Bij aanvang van het verhoor zal de politie u een beknopte mededeling geven van de feiten waarover u verhoord zal worden. Weet goed dat u niet verplicht kan worden om uzelf te beschuldigen.

Indien u de Nederlandse taal niet machtig bent, mag u steeds om bijstand van een tolk verzoeken.

Uw verklaring kan als bewijs in rechte gebruikt  worden.  

Waar kan ik terecht als ik het slachtoffer werd vaneen misdrijf?

Voor juridische bijstand kan u steeds terecht bij een advocaat. Zij kunnen u meer informatie geven over de verloop van het onderzoek, de te nemenstappen en dergelijke.

Verder kan u tevens bij de dienst Slachtofferonthaal van de Justitiehuizen voor bijstand en doorverwijzing naar andere diensten voor bijvoorbeeld psychosociale ondersteuning.

Werden uw vragen nog niet allemaal beantwoord? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze advocaten die graag voor u klaar staan!

 

 

 

 

Lees meer via deze link
Contacteer ons

Strafrechtadvocaat nodig?

Team SUE staat voor u klaar.

contacteer ons