>
Drugsmisdrijven

Drugsmisdrijven

De war on drugs zorgt ervoor dat het bestrijden van inbreuken op de drugwetgeving al jaren hoog op de prioriteitenlijst van justitie staat.

De Drugswet bevat een limitatieve lijst van middelen die verboden zijn. Het gaat om slaap – en verdovende middelen zoals bijvoorbeeld cannabis, cocaïne of opium en psychotrope stoffen zoals amfetamines, XTC of GHB.

De Drugswet stelt de vervaardiging, het gebruik, het opslaan, de makelarij, het in de handel brengen, de handel, de invoer, de uitvoer of de doorvoer zonder daartoe de erkenning of de vergunning te hebben, van deze verboden middelen strafbaar.

SUE staat cliënten bij die verdacht worden van:

Handel en bezit van verdovende middelen

Het bezit van verdovende middelen is strafbaar. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen het bijvoorbeeld op straat op zak hebben van drugs, dan wel het bezit van deze middelen thuis.

Onder de handel in verdovende middelen wordt de verkoop van drugs strafbaar gesteld. Uit de rechtspraak volgt dat het niet vereist is dat er bij deze verkoop winst wordt gemaakt. Drugs aankopen en vervolgens bijvoorbeeld zonder winst doorverkopen aan kennissen of vrienden is verboden.

Wanneer u bijvoorbeeld uw voertuig uitleent aan iemand die hiermee met uw medeweten drugs verkoopt, bent u medeplichtig.

Hulp waarvan u weet dat deze bijdraagt aan de handel in verdovende middelen is immers ook strafbaar gesteld.

Vervaardiging van verdovende middelen

Bij het vervaardigen van verdovende middelen valt onder meer te denken aan de teelt van cannabis via het opzetten van een plantage of de productie van verdovende middelen in synthetische drugslaboratoriums.

Ook hier geldt het feit dat wanneer u hulp biedt, zoals bijvoorbeeld uw zolder ter beschikking stellen voor een plantage, u riskeert als medeplichtige mee te worden vervolgd.

Invoer/uitvoer van verdovende middelen

Het smokkelen van verdovende middelen is strafbaar. Bij smokkel van  drugs kan worden gedacht aan het invoeren en uitvoeren over landsgrenzen, bijvoorbeeld via drugskoeriers per vliegtuig of in containers per zeetransport.

Zo leert de praktijk dat de haven van Antwerpen vaak gefrequenteerd wordt voor de invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Bij dergelijke operaties zijn er verschillende personen betrokken die door het Openbaar Ministerie als een criminele organisatie zullen worden beschouwd.

Het verschaffen van hulp bij de invoer van verdovende middelen kan er bijvoorbeeld in bestaan:

  • In de hoedanigheid van douaneambtenaar, planner, straddle carrier medewerking verlenen aan een criminele organisatie
  • Het uithalen van de verdovende middelen uit de containers die op de kade staan
  • Het huren van een loods alwaar de verdovende middelen (tijdelijk)worden ondergebracht
  • Als chauffeur een transport van verdovende middelen uitvoeren
  • Het vervalsen van containerzegels

Wordt u verdacht van een drugszaak?

Ons gespecialiseerd team staat voor u klaar!

Neem contact op

Straf

Indien u een inbreuk pleegt op de Drugswet riskeert u een gevangenisstraf van drie maand tot vijf jaar en geldboete van duizend tot honderdduizend euro’s.

Deze straffen zullen nog verzwaard worden wanneer er minderjarigen betrokken zijn of wanneer de feiten gepleegd zijn in een georganiseerd verband. Zo kunnen de leidinggevende personen van een criminele organisatie die zich inlaat met verdovende middelen oplopen tot 15 à 20 jaar gevangenisstraf.

Strategie

Wanneer u verdacht wordt van een drugsmisdrijf is het cruciaal dat u zich laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat die voor u zal vechten.

Nu de Drugswet strenge straffen voorop stelt, staat er voor u veel op het spel. Tijdens een onderzoek kan de Onderzoeksrechter beslissen om u in voorlopige hechtenis te plaatsen.

Wij bekijken graag samen de mogelijkheden om de fase van het onderzoek af te wachten met een elektronisch toezicht dan wel door het naleven van voorwaarden. Als het onderzoek afgerond is, zal de zaak mogelijks voor de correctionele rechtbank komen. In betwiste dossiers zal volop op de vrijspraak worden ingezet.

Onze advocaten zullen bij uw verdediging steeds nagaan of alle proceduregels gerespecteerd werden. Zo zal er in strafonderzoeken naar inbreuken op de drugswet vaak gebruik worden gemaakt van opsporingsmethoden zoals observaties, infiltraties, huiszoekingen, telefoontaps,... Nu deze opsporingsmethoden een verregaande inbreuk op uw privacy teweegbrengen, mogen ze niet zomaar worden ingezet, maar zijn ze verbonden aan strenge wettelijke voorwaarden. Wij stellen in de praktijk vast dat procedureregels niet altijd gerespecteerd worden. Wanneer er sprake is van zogenaamde procedurefouten zullen wij voor u bekijken welke gevolgen hieraan gekoppeld moeten worden.

Naast een scherp procedureel verweer is het uiteraard ook belangrijk om een sterke feitelijke verdediging op te bouwen teneinde de rechtbank al dan niet te overtuigen van uw onschuld of uw eventueel eerdere beperkte betrokkenheid in de zaak.

Wij gaan hierbij resultaatgericht te werk en zullen er alles aan doen om in het gelijk te worden gesteld.

Contacteer ons

Strafrechtadvocaat nodig?

Team SUE staat voor u klaar.

contacteer ons
Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de werking van de website te verbeteren en het sitegebruik te analyseren. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.