De laatste tijd worden wij bij SUE vaker geconfronteerd met situaties van grensoverschrijdend gedrag op en naast de werkvloer.
Bedrijfsculturen veranderen, de tijdsgeest is gewijzigd.
Onder geweld verstaat de Welzijnswet elke feitelijkheid waarbij een werknemer of een andere persoon psychisch of fysiek lastig gevallen, bedreigd of aangevallen wordt bij de uitvoering van het werk.
Pesterijen betreffen elk onrechtmatig en terugkerend gedrag, buiten of binnen de onderneming o finstelling, dat zich inzonderheid kan uiten in gedragingen, woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren, en eenzijdige geschriften en dat tot doel of gevolg heeft dat de persoonlijkheid, de waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een werknemer of een andere persoon bij de uitvoering van het werk wordt aangetast, dat zijn betrekking in gevaar wordt gebracht of dat een bedreigende, vijandige,beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.
De volgende situaties werden door de rechtbank onder meer erkend als pesterijen ;
De Welzijnswet definieert ongewenst seksueel gedrag als elke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard waarvan degene die zich er schuldig aan maakt, weet of zou moeten weten dat het afbreuk doet aan de waardigheid van vrouwen en mannen of het werk.
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer kan worden bestraft met een sanctie van niveau 4 die volgens het Sociaal Strafwetboek bestaat uit hetzij een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een strafrechtelijke geldboete van 600 tot 6000 euro of uit een van die straffen alleen, hetzij een administratieve geldboete van 300 tot 3000 euro.
De advocaten van SUE hebben doorheen de jaren een bijzondere expertise in #metoo zaken opgebouwd waardoor u met kennis van zaken zal worden bijgestaan in deze gevoelige aangelegenheid. Niet elke zaak heeft er baat bij om in de rechtbank te worden beslecht. Er bestaan ook mogelijkheden om dergelijke dossiers buiten de rechtbank op te lossen. Het verdient aanbeveling om de opties tot een bemiddelingen grondig te onderzoeken. Noch de werkgever, noch de werknemer komen immers graag in het midden van een #metoo storm terecht.
Ons team van gespecialiseerde advocaten bespreekt graag uw wensen en de mogelijkheden om de situatie van grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. Onze advocaten verlenen tevens advies aan werkgevers om toxische bedrijfsculturen waar grensoverschrijdend gedrag goed gedijt te voorkomen of correct aan te pakken. Samen met ons team zal er een gericht plan van aanpak worden opgemaakt op maat van uw bedrijf waarbij preventie voorop staat. Voorkomen is ook hier zoals steeds beter dan genezen.